Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie (PMT): Leerzaam en leuk voor kinderen/jongeren, een uitdaging voor volwassenen.

Anne (10) vindt het moeilijk om in contact met haar leeftijdsgenoten haar grenzen aan te geven. Ook durft ze in grote groepen niets te zeggen. In de PMT leert ze door oefeningen om haar adem en haar houding te gebruiken om zich zekerder te voelen. In spelvormen leert ze hoe ze haar grens kan voelen en wat ze moet zeggen om die grens aan te geven. Door deze ervaringen lukt het haar om ook in grote groepen haar angst om iets te zeggen te overwinnen. Voor Anne zijn de oefeningen zowel leuk als leerzaam, waardoor ze snel leert.

Voor wie?

Door middel van PMT kunnen veel psychosociale problemen behandeld worden. Voorbeelden van hulpvragen waarbij PMT zeer geschikt is:

  • weerbaarheid: grenzen leren voelen en aangeven;
  • vergroten van zelfvertrouwen;
  • leren ontspannen;
  • agressieregulatie: het leren omgaan met en beheersen van agressie;

  • leren uiten van emoties;
  • ervaren van eigen kracht/kwaliteiten en die inzetten in dagelijks leven;
  • beter leren voelen van lichaamssignalen;
  • leren concentreren.

Wanneer u merkt dat alleen praten over uw problemen niet voldoende werkt of wanneer het verstandelijk benaderen van problemen geen oplossing biedt, kan PMT u verder helpen. PMT wordt als individuele therapie toegepast, maar bestaat ook in groepsverband. De therapie is zowel geschikt voor kinderen en jongeren als voor volwassenen.  Voor informatie of aanmelding kunt u bellen met Fides.

Door wie?

De vaste PMT-therapeut bij Fides is Bas Steenbergen. Hij is als zelfstandig gevestigd PMT-er, één dag per week bij Fides betrokken. Bas is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:

  • Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (vakgroep VPMW)
  • Federatie Vaktherapeutische Beroepen (door lidmaatschap van de NVPMT)

Bas Steenbergen

Psychomotorisch therapeut, Runningtherapeut

Bas heeft in 2015 zijn diploma behaald als psychomotorisch therapeut en bewegingsagoog aan de Windesheim in Zwolle. Vanaf datzelfde moment is hij gestart als zelfstandige ondernemer en verbonden aan IKOS in Harderwijk. Na het behalen van zijn diploma heeft Bas diverse cursussen en trainingen gevolgd, waaronder runningtherapie. Vanaf 2016 is Bas verbonden aan Fides als PMT’er. Hij richt zich in zijn hulpverlening voornamelijk op jongens en mannen.

Prijzen en vergoedingen

PMT wordt alleen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. De therapeut kan u vertellen of en hoeveel dit bij uw zorgverzekeraar is. Hier is geen doorverwijzing voor nodig. De PMT wordt dus niet via de gemeenten vergoed. Dit heeft te maken met het feit dat onze vaktherapeuten, in een samenwerkingsverband met Fides, als zelfstandigen werken. Zij staan niet onder contract bij Fides en hebben zelf geen contracten met de gemeenten. In een enkel geval is het mogelijk om individuele afspraken te maken met de gemeente. Hier kunt u zelf navraag over doen bij het sociaal team.

De prijs voor individuele PMT is € 75,00 per uur. De meeste sessies duren een uur.
Voor groepstrainingen wordt een maandbedrag van € 85,00 in rekening gebracht. Hiervoor krijgt u dan twee keer per maand 1,5 uur groepstraining.

PMT wordt aangeboden als lichaamsgerichte psychosociale hulpverlening en valt daarmee bij de zorgverzekering meestal onder alternatieve geneeswijzen. Via de link van de beroepsvereniging komt u op een site terecht met informatie over vergoedingen per zorgverzekeraar. Voor verdere vragen over vergoedingen, kunt u bij uw zorgverzekeraar terecht.

Linkjes naar vergoedingen: